Idén sem lesz olcsó a balatoni nyaralás. Egy négy tagú családnak egy napi strandolás akár 52 ezer forintba is kerülhet. Drágább lett az utazás, a strandbelépő és a büfék is felemelték az áraikat. 

Utazás

Négy főnek, Budapestről Siófokra, akár háromszor is annyiba kerülhet eljutni vonattal (15 600 forint), mint autóval (5 300 forint), de több ezer forinttal drágább egy Pécs-Balatonszentgyörgy, vagy egy Szeged-Siófok oda-vissza út is – számolta ki nemrég a penzcentrum.hu. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Strandbelépő

De nemcsak az utazás, a strandbelépők is drágultak:

  • a szigligeti községi strandfürdőbe 500 forinttal,
  • a tihanyi Napsugár Beach-en több mint duplájára emelkedtek az árak,
  • míg Keszthelyen a tavalyi 1200 forint helyett idén 1300-at kell fizetni egy felnőttnek egy napra.

Emelkedtek a költségek 

A Balatonkörnyeke.hu nemrég így arról, hogy az önkormányzat sokáig kitartott az ingyen strand, ingyen parkolás elve mellett, ám miután a fürdésre alkalmas partszakaszok költségei egyre durvábban emelkedtek, kénytelenek voltak forrást találni hozzájuk, s így egyes településrészeken fizetőssé tették a parkolást.

Fizetős lett a parkolás 

Korábban csak a nagyobb tóparti településeken kellett fizetni a parkolásért, azonban mára kisebb helyeken is (jellemzően a strandok, a látnivalók közelében, illetve a centrumokban) fizetőssé tették azt. De az is kiderült, hogy idén nyáron jellemzően 300-400 forint körül alakul az óránkénti tarifa a Balatonnál.

Drágulnak a büfék

Az RTL Híradónak nyilatkozva az egyik bisztró dolgozója elmondta: az alapanyagárak emelkedése és a magasabb munkabérek miatt nekik is árat kellett emelni. Így egy keszthelyi büfében a sima lángosért már 1300 forintot kell fizetni.

600 forint a fagyi

Az egyik fagyizó tulajdonosa arról beszélt, hogy 15-20 százalékot emelkedtek az alapanyagárak tavalyhoz képest. Egy gombóc fagyi így 50 forinttal drágább, mint tavaly, már 550-600 forint alatt nem igen lehet kapni. Fél liter üdítő akár 700 forintba is kerülhet, míg három deci jégkásáért 550 forintot kérnek.

52 ezer egy napos nyaralás

Az RTL kiszámolta, mennyibe kerülne egy négyfős, soproni családnak autóval elugorni Keszthelyre strandolni. Az útiköltség, a parkolás és a családi strandbelépő árai mellett amennyiben délután lángost esznek, este pedig főtt ételt vacsorára, ezekhez esetleg egy-egy jégkását, fagyit és üdítőt is fogyasztanak, akkor az egy napos balatoni kirándulásuk akár 52 ezer forintnál is többe kerülhet.

Kiemelt kép: illusztráció