Csécsei Zoltán 277,576 kilométerrel új országos csúcsot ért el a 24 órás ultrafutó országos bajnokságon Balatonalmádiban. Eredményével a világranglista élére került.

A Magyar Atlétikai Szövetség közösségi oldalának tájékoztatása szerint Csécsei Zoltán ezzel a teljesítménnyel a világranglista élére is ugrott. Közölték: az új csúcstartó átlagtempója a 24 óra alatt 5:11 perc volt kilométerenként.

A korábbi magyar csúcs

A korábbi csúcsot Bódis Tamás a 2019-es világbajnokságon állította fel a franciaországi Albiban, az akkor teljesített 276,222 kilométer világbajnoki ezüstérmet ért számára.

Pénzért is futottak

A Magyar Bajnokság kategória-helyezettjei pénzdíjat kaptak, az első helyezettek 250.000 forintot.

Hová tegyük ezt az eredményt?

A versenyszám örökranglistáján is csak hatan vannak, akik valaha jobbat futottak nála. Ez az öt futó összesen 15 eredménnyel szerepel Csécsei Zoltán előtt. Ebből a legendás Yiannis Kouros futott 11-et, Hara Yoshikazu (JPN), Denis Zhalybin (RUS), Ishikawa Yoshihiko (JPN), Aleksandr Sorokin (LTU) és Michael Morton (USA) 1-1 alkalommal.

A helyezettek

Az országos bajnokság második helyén Reichsmann Gábor egyéni csúccsal (236,416 km) végzett, a harmadik Simon György 202,511 km-rel

Költözni kellett

A járványhelyzet miatt a Balatonfüredi Ultrafutó Fesztiválnak helyet adó Balatonfüred helyett egy héttel az esemény előtt új helyszínt kellett találni. Szerencsére ez sikerült, a közeli Balatonalmádiba költözött a verseny – írja a Futás Világa oldal.

Nehéz volt a pálya

A pálya nagyjából sík, két kisebb híd található rajta, ezek viszont kényelmetlenül meredekek mind felfelé, mind lefelé futva. Néhányszor átfutva rajtuk ez még nem zavaró, de 24 órán keresztül már komoly kihívás. Ahogy a pálya kb. 40%-át borító kemény díszköves burkolat is erősen igénybe vette a résztvevők lábait.

Az elnyűhetetlen Csécsei Zoltán

Csécsei Zoltán egy hónap alatt a harmadik komoly ultrafutóversenyét teljeítette. Az Ultrabalatonon és az Ultrabalaton Trailen is dobogón állt. A kettő között a SPAR Budapest Maratonon kísérte a feleségét. Egy ilyen sorozat után jött a 24 órás országos bajnokság.

Így zajlott a verseny

Az már a rajtnál látszott, hogy Zoltánnak nem nagyon lehet ellenfele. 4:35-4:40 perc/km-es tempóban kezdett, az első maratont 3:15-tel érte el, 100 km-nél 7:55-nél járt, innentől lassult a tempója 5 perc alá. Szépen egyenletesen lassulva egészen 173 kilométerig tartotta az 5:20-on belüli kilométereket, a 200 kilométert 16 óra 42 perc alatt érte el.

Az utolsó 77 kilométer

Az utolsó 77 kilométerre is maradt még bőven erő, ekkortájt 5:30-5:40 közötti tempó következett, de még a “leglassabb” körében (144. kör, 5:56 perc/km) sem ment 6 perc fölé. A teljesítménye egyúttal a 2020-as 24 órás világranglista élére is repítette az ultrafutót, sőt ezzel a teljesítménnyel

A nők is remekül futottak

A nők versenyében Zétényi Szvetlana egyéni csúccsal, (233,342 km) nyert a magyar örökranglista 4. helyére (Bérces Edit futásai után) ugorva. A második Dr. Drabik Krisztina (180,778 km) lett. Csiha Yvette nem egészen 13 óra és 106 km teljesítése után befejezte a versenyt, ő lett a harmadik női teljesítő, az eredménylistában DNF-ként szerepel.