Határozatlan ideig leállította a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) a Balatonalmádiba tartó hajójáratait, miután a társaság jegyárusító pavilonnak a kikötőbe helyezett egy ocsmány bódét, amelyet a polgármester egyszerűen csak „kerti budinak” nevezett. Az önkormányzat szerint a szürke jegyárusító fülke elcsúfítja a tájat, de a Bahartot ez nem érdekli, sőt: „technikai okok miatt” leállította a hajózást Almádiban.

Elérhetetlen az Almádi-állomás

Ahogy arról a Balatonkörnyéke.hu hírportál is beszámolt, egy rosszul elhelyezett, ócska bódé miatt szabadultak el az indulatok Balatonalmádiban, ahol a Balatoni Hajózási társaság egy szürke fülkét létesített a kikötőbe jegypénztárnak. A csúnya tákolmány nem nyerte el az önkormányzat tetszését, és a városvezetés körbe is szalagozta az épületet, hogy ne lehessen többet használni, viszont erre válaszul a hajózási társaság törölte az Almádiba tartó hajójáratait. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Technikai okok miatt nem járnak a hajók

A Balatoni Hajózási Zrt. egy pénteki közleményében azt írta, hogy a személyhajózás technikai okok miatt szünetel Almádiban, pedig a kisváros képviselő-testülete Kepli Lajos polgármester vezetésével egy nappal előtte szalagozta körbe a szürke bódét. Az épület mellől egyébként egy szép magas fát is kivágott a Bahart, tehát a jegyárusító bódé még a természetromboláshoz is hozzájárult.

Nem adtak rá engedélyt

Kepli Lajos a múlt héten egy Facebook-bejegyzésben számolt be róla, hogy a Bahart építési engedély nélkül helyezte a mólóra a jegyárusító bódét, amelyet ő egyszerűen csak „kiszuperált kerti budi jellegű építménynek” nevezett. A polgármester arról is írt, hogy a társaság csak egy fa kivágására kért engedélyt az önkormányzattól, a bódé felhúzásáról szó sem volt – írja a Népszava.

Körbeszalagozták a bódét

A hajózási társaság csak ezek után nyújtotta be az engedélykérelmét a bódé megépítéséhez, amelyet a testület elutasított, majd körbeszalagozták az épületet. Ezenfelül a városvezetés felszólította a Bahartot, hogy tüntesse el a bódét a mólóról, és állítsák helyre a kikötőt.

Rontja a környezetet

„A város turisták által legkedveltebb részét dúlták fel és csúfították el a panorámát” – mondta a lapnak Kepli Lajos.

Nem járnak a hajók

A polgármesternél rákérdeztek arra is, hogy vajon a hajózásai társaság pusztán erőfitogtatásból állította-e le a hajóközlekedést Almádiban. „Akár így is lehet, bár az is igaz, miután építési engedély híján a jegyárusító bódét nem lehet használni, a technikai okok akár fennállhatnak, más kérdés, ha nagyon akart volna megoldást találni a Bahart, bizonyosan tudott volna” – véli a polgármester, aki bízik benne, hogy a nyári szezonra sikerül kompromisszumra jutniuk a hajózási céggel.

Nekik sem érdekük a leállás

Kepli arról is beszélt, hogy mivel a turizmus kiemelt állami projekt, és a Bahart állami cég, ezért nem hiszi, hogy az lenne a céljuk, hogy ellehetetlenítsék Almádi kikötőjét. Ugyanakkor a polgármester megjegyezte, hogy a Bahart már többször is megmutatta, hogy képes a legmeglepőbb megoldásokra.

Találkozót kezdeményezett a polgármester

Kepli egyébként személyes találkozót kezdeményezett Veigl Gáborral, a Bahart vezérigazgatójával, és a városvezető szerint még a héten sor kerülhet a találkozóra. „Hajlandóak vagyunk észszerű engedményekre, de nem a bódét illetően: az önkényes épületkihelyezés nem fér bele” – mondta.

Nem reagáltak

A bódétól függetlenül a hajók közlekedését egyébként semmi sem zavarja az Almádi kikötőben, a jegyértékesítést pedig máshogy is meg lehetne oldani. A Bahart nem hajlandó válaszolni a megkeresésekre, így arra sem, hogy meddig szünetel a forgalom, és hogy milyen technikai okok zavarják a hajók kikötését Balatonalmádiban. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A Balatonalmádi kikötő bódéja – Forrás: Facebook