Magyarországon, a Balatonnál is lehetett érezni a hétfő reggeli horvátországi földrengést. A déli szomszádunkat 5,2-es erősségű földrengés rázta meg.

Egészen közel volt az epicentrum

 A földrengés epicentruma 12 kilométerre volt Sziszektől (Sisak) és 51 kilométerre Zágrábtól, mintegy 5 kilométeres mélységben. A rengést egész Közép-Horvátországban érzékelte a lakosság. Anyagi károkról a Sisaktól 14 kilométere délnyugatra elhelyezkedő Petrinja városából érkezett jelentés.

A horvát fővárost és környékét legutóbb március 22-én rázta meg nagyobb földrengés

A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott és több ember megsérült. Az akkori földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt.

Megrongálódott épületek

A városmagban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és a kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket.

Ez is egy utórengés volt

Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezer utólökést jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

MTI-grafika

Nálunk is érzékelték

A Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleménye szerint helyi idő szerint 06.28-kor hat kilométeres mélységben 5,4-es magnitúdójú földrengés volt Horvátországban.

A Balatonnál is lehetett érezni

A földrengést Zala, Somogy és Baranya megyében sokan érezték, de mivel a rengés epicentruma a magyar országhatártól körülbelül száz kilométerre volt, Magyarországon károk bekövetkezése nem valószínű – írták. Hozzátették: a fő rengés után várhatók utórengések, amelyek között erősek is lehetnek.

A legsúlyosabb magyarországi földrengés

1763 június 28-án volt az a 6,3-as erősségű rengés Komáromban, amelyben a város egyharmada elpusztult és több mint hatvanan meghaltak. Ez volt a Magyarországon bekövetkezett legnagyobb erejű földrengés.

A legutóbbi halálos áldozattal járó földrengés Magyarországon

Az 1956-os januári, dunaharaszti földrengés is reggel következett be. Az 5,6-es erősségű rengés következtében 2 ember vesztette életét, 38-an megsérültek, ugyanakkor Dunaharasztiban 3144 lakóház megrongálódott a település 3500 épülete közül.