A tartós hőség veszélye miatt több megyére harmadfokú figyelmeztetést adott ki keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Köztük van Somogy és Tolna megye is. Ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett valószínű. Máris életét vesztette egy négytagú család.

Szerda éjfélig

Az országos tisztifőorvos hétfő déltől szerda éjfélig másodfokú intézkedést, hőségriasztást rendelt el. A hőség miatt kedd reggeltől szerda estig ismét kiadta a vörös kód figyelmeztetést az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Ahol enyhébb a riasztás

Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

Nagyon meleg lesz

Az előrejelzés szerint kedd hajnalban jellemzően 15 és 22 fok között alakul a hőmérséklet. Délután 33-38 fokig melegszik a levegő. Felhívták a figyelmet arra, hogy kedden az egész országban extrém lehet az UV-B sugárzás. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, és 11 és 15 óra között kerülje a napozást.

Vörös kód figyelmeztetés

A rendelkezés azt is jelenti, hogy adott esetben a hajléktalan embereket fogadniuk kell a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését és az országos tisztifőorvos hőségriasztását figyelembe véve június 29-én 8 órától június 30-án 20 óráig adta ki a vörös kód figyelmeztetést.

Főleg a rászorulóknak kell segíteni

A közlemény szerint a vörös kódnak két fontos célja van: egyrészt felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, másrészt a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat, attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.

Eddigi csúcsok

MTI-grafika

Amire nem is gondolna, mert télen számít rá

A nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma – tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A melegben a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet, így a beszorult hűvösebb levegő nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet.

Szárítós mosógép is lehet halálos

A mérgező gáz akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nincs oxigén-utánpótlás. Jellemzően pl. fali vízmelegítő. Az egyéb épületgépészeti berendezéseket – páraelszívó, motoros szagelszívó ventilátor, szárítós mosógép – is figyelembe kell venni a kazán üzemeltetése során, mert azok szintén a lakás levegőjét használják – írta az OKF.

Négyen haltak meg Budapesten

Egy négytagú család halt meg szén-monoxid-mérgezésben hétfő este Budapesten – tudta meg az Origo. Az információt  a rendőrség hivatalosan is megerősítette. Az áldozatok között két gyerek is van. A katasztrófavédelem azt írja, Budapest VI. kerületébe, egy Jókai utcai lakáshoz riasztották a tűzoltókat. Az egység méréseket végzett, és szén-monoxidot mutatott ki az ingatlan levegőjében. Állítólag a tarpai körzeti orvos is az áldozatok között van.

Fotó: Jacsó Emma