Utoljára emelkedett levegőbe életet menteni a magyar légi- és földi mentés legendája. Dr. Gorove László 42 év életmentés után kezdi meg a nyugdíjas éveit.

Balatonfüreden teljesített szolgálatot

A balatonfüredi légibázison a múlt héten töltötte utolsó kivonuló légimentő szolgálatát – írja a légimentők Facebook-oldala.

Négy évtizedig volt mentős

Több szakvizsgás szakorvosként a 4 évtizedes munkássága alatt rengeteg publikáció, szakmai protokoll fűződik a nevéhez, folyamatosan jelen van és aktívan részt vesz a sürgősségi ellátáshoz kötődő orvosok és szakdolgozók képzésében.

Magas beosztásban is dolgozott

Évtizedekig volt vezető beosztásban az Országos Mentőszolgálatnál, valamint az utolsó években már a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói tisztségét is betöltötte.

Nyilvános köszönet

Több száz élet mentett meg amit nyivánosan is megköszönt neki a munkahelye, egyben tartalmas nyugdíjas éveket kívánva neki. Dr. Gorove László január elsejétől vonul nyugdíjba, addig a budaörsi légimentő bázison irodai munkát végez. Január 2-tól több ideje jut majd a 13 unokájára.

Sikeres újraélesztések

Nyugodalmas nap áll mögöttünk, nagyon rossz volt az időjárás – utalt a múlt szerdai napra Gorove László a földi- és légimentés legendás orvosa a veol.hu-nak adott villáminterjúban. A mentőorvos legszívesebben a sikeres újraélesztésekre gondol vissza, és azokra az esetekre, amikor kórházba juttattak súlyos sérülteket.

A légimetők ebben a formában 11 éve dolgoznak

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. 2009. július 1-től látja el feladatát, az OMSZ Légimentő Kht. teljes jogutódjaként. Elődünk 2006.január 1-én alakult, a magyarországi légimentés biztosításáért. Egy olyan cégről van szó, amelyik az egyik legkritikusabb szakban végez orvosi tevékenységet, betegellátást úgy, hogy munkáját speciális eszközökkel és körülményekhez alkalmazkodva -légijárműveken – végzi.

A számok

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft munkatársai évente átlag 2400 sérültet látnak el. 184 sikeres újraélesztést végeztek. Jelenleg 7 bázisról tudnak felszállni.

Novemberben is volt sikeres újraélesztés

Egy idős férfi lett rosszul Körmend egyik vendéglátóhelyén. Gyorsan a helyszínre érkezett a körmendi mentőgépkocsi, majd a szentgotthárdi esetkocsi is, akik azonnal elkelzdték a bajba jutott férfi újraélesztését. A közben megérkező sármelléki mentőhelikopter is bekapcsolódott az ellátásba, a közös munka eredményre vezetett, a beteg keringése visszatért, állapotát sikerült stabilizálni, végül mentőkocsival szállították a győri kórházba.