Az állam tulajdonába került a sármelléki repülőteret üzemeltető Hévíz-Balaton Airport Kft. 90 százalékos részesedése. 114 millió forintot fizettek érte. A remények szerint növekedhet Hévíz vonzereje.

Kormányhatározat született a vásárlásról

November 11-én mintegy 114 millió forint vételáron kelt el a Hévíz-Balaton Airport Kft. 90 százalékos tulajdonrésze, míg Hévíz Város Önkormányzata megtartotta eddigi 10 százalékos részesedését a társaságban – közölte a Magyar Nemzettel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Az állami ügynökség dönt ezentúl

Arról is tájékoztattak, hogy november 12-étől az állam tulajdonosi jogkörét a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja. Az állami szervezet többségi döntéshozóként azt az alapvető célt is képviseli a sármelléki repülőtéren, amely a leglátogatottabb magyarországi utazási térség, a Balaton és Hévíz vonzerejének növeléséhez is jelentősen hozzájárul – állapította meg a vagyonkezelő.

Minden út Hévízre vezet

A repülőtértől 15 kilométerre lévő Hévízi-tó a jövőben az ügynökség szakértő közreműködésével a desztinációba érkező vendégek kiszolgálásában lényeges szerepet tölthetnek be a Hévíz-Balaton Airport által üzemeltetett létesítmények.

Pénzről is erősen szó van

A lépésnél persze figyelembe vették, hogy a repülőtér állami támogatásai ellenőrizhetőbbé válnak.

Nekünk a Balaton

A statisztikák is megerősítik, hogy a külföldi turisták körében évek óta az egyik leglátogatottab célpont a Nyugat-Balaton, köztük a közelben található fürdővárosok, mint pl. Zalakaros, Hévíz vagy Keszthely.

A belfoldi turisták jelentették a menedéket

A járvány kitörése után azt lehet látni, hogy a márciusban leállt belföldi utazás bevételkieséseit a nyáron pótolhatták a szolgáltatók. Ebből leginkább a a Balaton és térsége profiátált mivel a vendégforgalom 40 százaléka ebben a térségben jelentkezett.

Kiemelt pozícióban

A turizmus a gazdaság egyik motorja, 2019-ben az ágazat biztosította a GDP 13,5 százalékát. AZ más kérdés, hogy 2020-ban drasztikusan visszaesett a külföldi turisták száma.

Autóutat is építenek a térségben

Várhatóan 2022-re készül el a Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti 3 kilométeres szakasz, amelyhez kapcsolódóan a 71-es és 76-os főút új kereszteződését már forgalomba helyezték. A még hiányzó mintegy 33 kilométeres útvonalból Fenékpuszta és Sármellék között 11 kilométernyi gyorsforgalmi út épül pihenőhellyel, illetve külön bekötéssel a sármelléki repülőtér irányába.

Tisztítják a Hévízi-csatornát

Hévízről a napokban írtunk annak apropóján, hogy a Hévízi-tóhoz kapcsolódó csatornát megtisztítják a betelepülő növényzettől és ez a munka 661 millió forintba kerül majd.

A Hévízi-tó rózsái

1898-ban Lovassy Sándor keszthelyi gazdasági akadémiai tanárnak köszönhetően indiai vörös tavirózsák kerültek a tóba. A virágok ma is látványosságai Hévíznek, mely a város jelképévé vált. A gyógyvizű tó különlegessége, hogy egész Közép-Európában egyedül itt virágoznak a szabadban a melegvízi tündérrózsák.