Idén 43 balatoni strand vállalta a megmérettetést, amelyek közül mind jól teljesített, és elérte a négy- vagy ötcsillagos Kék Hullám Zászló minősítést – hangzott el az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség 20. alkalommal meghirdetett versenyének díjkiosztóján Csopakon. Meglepő, de a siófoki strandok szinte semmit sem értek el a 2023-as versenyben.

Zsűrizték a strandokat

Június 19-étől öt napon keresztül zajlottak a standbejárások. A zsűrizésben részt vettek a Balatoni Szövetség partnereként a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A legjobbak 5 zászlót kaptak

Idén is a Kék Hullám Zászlóra felkerülő csillagok egytől ötig terjedő száma mutatta a fürdőhelyek szolgáltatásainak színvonalát, választékát. A minősítés során vizsgálták a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét (parkoló, járdák, vizesblokkok, vízbejutás lehetősége), a környezet állapotát (virágosítás, a gyep és meder állapota), a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. 

Sok dologra figyeltek

Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, és pontot értek olyan gyerekbarát szolgáltatások is, mint a pelenkázó, vagy családi öltöző. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát, fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét és az újragondolt, vagy megújított étel-ital választékot.

Fontos a vízicsúszda is

„A minősítőrendszer egyfajta útmutató a strandüzemeltetőknek. A szempontrendszert minden évben újítjuk, aktualizáljuk valamivel, hiszen a szolgáltatások is folyamatosan bővülnek” – nyilatkozta Lombár Gábor a szövetség elnöke az MTI-nek. Idén például a vízicsúszda, az animáció, és a kölcsönzési lehetőségek meglétére is fókuszáltunk. A balatoni Kék Hullám Zászlót nyert strandok kiemelkedőek a magyar strandok viszonylatában, de európai szinten is megállják a helyüket – tette hozzá a szövetség elnöke.

6 strand kapott fődíjat

A díjkiosztón elhangzott, hogy a minősítési rendszer működésének jubileuma alkalmából idén nem egy abszolút győztest hirdetnek, hanem hat olyan strand kapott fődíjat, amely évek óta kiemelkedően szerepel a megmérettetésen. A jubileumi díjat elnyerők:

Top 6 legjobb balatoni strand

  1. Csopaki Községi Strand
  2. Balatonfüredi Esterházy Strand és Élményfürdő
  3. Gyenesdiási Diási Játékstrand
  4. Vonyarcvashegyi Lido Strand
  5. Balatonföldvári Keleti Strand
  6. Balatonberényi Községi Strand

29 strand lett amolyan második helyezett

A nevező strandok közül 29 ért el ötcsillagos, 14 négycsillagos minősítést. A három, tó körüli vármegye külön is jutalmazta a legjobbjait. A Balatoni Kör Balaton Gasztro-Strandja 2023. különdíját idén a balatonboglári Platán Strand nyert el. Az itt levő vendéglátóhelyek példát mutatnak arra, hogy egész éves működéssel, minőségi kínálattal is lehet strandot üzemelni – hangzott el a rendezvényen. 

Szigliget különdíjat kapott

A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját, „a Balaton kiváló négyévszakos strandja” díjat a Szigliget Községi Strand kapta, amely köztudottan egész évben programokat kínál az odalátogatók számára.

Balatonberényt is díjazták

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park „Zöld levél díját” a zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő fonyódi Bélatelepi strand, a „Zöld béka díját” a környezeti nevelésben kiemelkedő balatonberényi Községi strand, a „Zöld fészek díjat” az élőhelyvédelmi szempontból kiemelkedő gyenesdiási Diási Játékstrand kapta.

Sok pénzt kaptak a strandok

Lombár Gábor, a szövetség elnöke hangsúlyozta, az eredményben tükröződik a balatoni strandok fejlesztésére az elmúlt években juttatott jelentős kormányzati támogatás. A strandüzemeltetők remélik, hogy lesz folytatás – tette hozzá. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. A teljes listát ide kattintva éred el, de megtalálod minden cikkoldalunkon az „Aktuális időjárás” alatt, a „Fontos infók” dobozban is.

Kiemelt kép: Térkép a 2023-ban minősítést elért strandokról – Forrás: kekhullamzaszlo.hu