A Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából a Századvég Alapítvány készített felmérést, amelyből nemcsak az derült ki, hogy a magyarok többsége belföldön utazna az idén, hanem az is, hogy a legtöbben a Balatont választanák úti célnak. A megkérdezettek 70-80 százaléka a Balatonra, a Mátrába vagy a fővárosba utazna,

Inkább belföldön utaznak a turisták

A koronavírus-járvány és a korlátozások hatására teljesen átalakult a belföldi turizmus, egy májusi kutatás szerint a felmérésben résztvevők 54 százaléka csak hazai utazáson volt az elmúlt 12 hónapban – írja a Pénzcentrum.

Sokan választották a Balatont

Fellendült a belföldi turizmus

Az alapítvány által elkészített felmérésben a válaszadók 70 százaléka tervez belföldi utazást, elsődleges turisztikai célnak pedig a fürdőzést és a természetközeli aktív pihenést jelölték meg. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Balaton a kedvenc

A kutatás szerint a válaszadók közül a legtöbben (36%) a Balatonra mennének le pihenni, de sokan utaznának a Mátra—Bükk (12%) és a Budapest környékére is (9%). A válaszokból kiindulva a turisták leginkább a magán- és egyéb szálláshelyeket (50%), valamint a szállodákat (40%) preferálják.

1 millió foglalást regisztráltak

A felmérés adatai egyeznek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adataival, amelyek szerint az összes nyári hónapra már több mint 1 millió szállásfoglalást rögzítettek, ezek közül a legtöbben júliusra. Sőt az idei évben 37 százalékkal emelkedett a foglalások száma a tavalyi évhez képest.

Élmények nélkül nincsen utazás

A kutatás arra is rámutat, hogy az úti cél kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont – a földrajzi adottságok mellett -, hogy milyen az adott hely élménykínálata. Ezenkívül várhatóan idén is előtérbe kerülnek a turisták helyfoglalásánál a higiéniai szempontok, valamint a rugalmas lemondási feltételek is.

Oltásokkal könnyebb

A felmérésből az is kiderült, hogy a járvány enyhülése, netalántán a vége teljesen átrajzolhatja a turizmust és az utazási célpontokat. Egyébként a válaszadók 60 százaléka állította azt, hogy már beoltották valamelyik vakcinával.

Július-augusztus a legfelkapottabb hónap

Az utazási időpontok tekintetében egyértelműen a nyári szezon a legkedveltebb, a július és az augusztus hónapok.

Külföldre is sokan mennének

Külföldi utazásokról a válaszadók 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy menne. A külföldre utazók legszívesebben Európa országaiba látogatnának el: Horvátország és Ausztria a legkedveltebb célpontok. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balatonfüred – Forrás: BudaPestkörnyéke