A CSOK-támogatás az előre bevállalt, megígért gyermekre is igényelhető, viszont, ha nem születik meg a baba, akkor a büntetés mértéke a Magyar Nemzeti Bank által minap bejelentett alapkamat emelés miatt elérheti akár a 40 százalékot is. Egyes szakértők szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 század százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntető-kamatként nyakukba kapó családok tönkremehetnek.

Kedvező lehetőség a CSOK

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) egy nagyon kedvező lehetőség, hiszen vissza nem térítendő támogatás kapható lakás vagy ház megvásárlásához, építéséhez. A kedvezmény pontos összege függ a gyermekek számától és a lakáscéltól is. Jó hír, hogy nem csak meglévő gyerekre lehet igényelni. Vállalt gyermekre is járhat a támogatás, annak azonban súlyos következménye van, ha nem születik meg a baba határidőre. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hatalmasat emelt a nemzeti bank

Egekben az árak, az infláció elleni harc hónapok óta húzódik, a Magyar Nemzeti Bank ennek a megfékezésére hatalmas mértékben emelt alapkamatot. Míg májusban csak 0,5 százalékpontot emelt a jegybank, most majdnem 2 százalékponttal növelte az alapkamatot. Így az alapkamat 185 bázisponttal, 5,7 tized százalékról, 7,75 század százalékra emelkedik – írja az atv.hu

A támogatást vissza kell fizetni

Ha nem érkezik meg időben a megígért gyermek, akkor a kapott támogatást büntetőkamattal növelten kell visszafizetni. A büntetés mértéke alapesetben a jegybanki alapkamattal egyezik meg. Ugyanakkor az emelt összegű CSOK esetében, melyet három gyerek után új lakáscélra lehet kapni, az alapkamat ötszörösének megfelelő kamatot kell rendezni az állam felé.

Jobban jár mindenki, ha megszületik a baba

Lényegessé válhat, hogy mennyi időn belül kell a vállalt gyermeknek megszületnie. Egy gyermek vállalása esetén 4 éven belül kell a babának megérkeznie. Két gyermek vállalása esetén 8 év áll rendelkezésre. Az emelt, 10 millió forint összegű CSOK esetében 10 éven belül kell a gyermekeknek megszületnie függetlenül attól, hogy egy, kettő, vagy három gyermeket vállalt a hitelfelvevő. Ha részben teljesül a gyermekvállalás, akkor csak a meg nem született babára jutó támogatási összeget kell, büntetőkamattal növelten visszafizetni.

Nagy bajban vannak

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény indulásakor az akkori alapkamattal számolva, jóval alacsonyabbnak számított a büntetés, mint amennyit a mostani kamatkörnyezetben kell fizetni, ezért többen úgy is felvették, hogy nem voltak biztosak a harmadik gyermek érkezésében, sőt egyes hírek szerint rengetegen trükközhettek is. Kamuházasságok és kamu gyermekvállalásokkal sokan juthattak pénzhez, ők most nagy bajban vannak.

Példa – Három vállalt gyermekből csak kettő születik meg

A Bankmonitor.hu megnézte, mi történne, ha új építésű lakást vásárolnál, melyhez 3 vállalt gyermek után vennéd igénybe a CSOK támogatást. (A kapott összeg 10 millió forint lenne.) A 10 éves időszak alatt azonban csak két gyerek születne meg.

27,3 milliós büntetés

Ebben az esetben a két gyerek után járó 2,6 millió forintot jogosan vetted igénybe, a maradék 7,4 millió forintot – mely a harmadik baba után járna – vissza kellene fizetned büntetőkamattal növelten. Ez azt jelenti, hogy a 10 év leteltét követően egyösszegben kellene az állam felé rendezned jelenlegi kamatok mellett több, mint 30 millió forintot.

Sokkoló összeg

Ez a büntetés sokkoló lehet, pláne, ha kiszámoljuk, hogy egy 7,4 millió forintos lakáshitelre mennyit kellene visszafizetni 10 év alatt. A legolcsóbb kölcsönre 10,1 millió forintot kell rendezni, a legdrágább kölcsönnél is csupán 11,3 millió forintra rúg a teljes visszafizetendő összeg. Ezért javasolja a money.hu azt, hogy legyen egy törvénymódosítás, hiszen, amikor ezt a szabályozást létrehozták, akkor az alapkamat még 0,9 százalék volt.

Gondold át a CSOK-ot

Fontos tény, hogy az alapkamat emelkedésével a lehetséges büntetés összege is drasztikusan megnőtt. A Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy alaposan gondoljuk át, mekkora támogatást vennénk igénybe, mennyi gyermeket vállalnánk. A feltételek nem teljesülése ugyanis utólag óriási terhet jelenthet. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Apartmanok a Balatonnál – Fotó: BalatonKörnyéke.hu