„Ne taxival és tömegközlekedési eszközzel menjenek az érintettek a mentőállomásra PCR-tesztelésre” – közölte a közösségi oldalán a kaposvári taxitársaság. A figyelmeztetést azért tették közzé, mert az elmúlt időben erre többször is volt példa.

Koronások taxiznak

A kaposvári taxisoknak több fuvarjuk célállomása is az Arany János téri mentőállomás volt az elmúlt napokban. Ezért arra hívták fel a figyelmet, hogy a sofőrök a saját védelmük érdekében ne szállítsanak koronavírus-gyanús utasokat tesztelésre – írja a Sonline.hu.

Kaposváron emelték fel a hangjukat

Tilos taxival utazni tesztelésre

„A közösségi oldalunkon jeleztük, hogy a jogszabály szerint a hatóságilag elrendelt PCR-tesztelésre kötelezetteknek a vizsgálat helyszínére utazni mind tömegközlekedéssel, mind pedig egyéb közösségi közlekedési eszközök igénybevételével tilos” – mondta a híroldalnak Lengyel Balázs, a City Taxi vezetője. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Védenék az egészségüket

A törvényi szabályozás mellett persze az is célja a taxitársaságnak, hogy védjék a sofőrjeiket és az utasokat a vírusfertőzéstől. Az igazgató arról is szót ejtett, hogy a többi utasuk egészségének védelmében is megtagadhatják azoknak a fuvaroknak a teljesítését, melyeknek a kaposvári mentőállomás az úti célja.

Már két taxis is megbetegedett

„Jelenleg két taxisunk van hatósági házi karanténban, nem szeretnénk, ha többen megbetegednének, ezért kérjük az utasok együttműködését, megértését” – hangsúlyozta Lengyel Balázs.

Így védekeznek

A vezető arról is beszélt, hogy a társaság tényleg igyekszik eleget tenni a biztonságnak: az autóikban szájmaszkban vezetnek a sofőrök, folyamatosan fertőtlenítenek, és minden utas után letörlik a kilincseket. Emellett még az autót ózonos fertőtlenítővel is letisztítják.

Egyre több volt a fuvar a mentőállomásra

A problémát az jelentette a taxitársaságnál, hogy egy idő után már heti 8-10-szer vitték ki az utasokat a kaposvári mentőállomásra. Egy másik taxitársaságnál pedig több esetben is a bevásárlóközpontokba kellett karanténban lévő utasokat vinniük.

Nem foglalkoznak a szabályokkal

„Sokkal nagyobb problémának találom, hogy nem tartják be az emberek a karantént, és kiszöknek bevásárolni” – panaszkodott Répás Boldizsár, a Tele5 Taxi szakmai vezetője. Hozzátette, volt olyan, aki közölte vele, hogy siessenek, nehogy jöjjenek a rendőrök ellenőrzini.

Önfegyelemre lenne szükség

A szakmai vezető szerint a jelenlegi, súlyos járványhelyzetben nagyon nehéz kiszűrni, hogy ki lehet a fertőzött utas, és ki nem az, mindenesetre folyamatosan próbálkoznak. Ugyanakkor ő szerinte az lehetne a megoldás, ha az emberek jobban odafigyelnének az óvintézkedésekre, és betartanák a szabályokat. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Unsplash