A Magyar Falu Program keretén belül ezer kilométernyi utat újít fel országosan a Magyar Közút Zrt. A munkagépek már dolgoznak a kijelölt útszakaszon, Somogyban mintegy negyven kilométeren.

Több mint 20 kilométer Andocson

Húsz kilométernél is hosszabb szakaszon kezdődtek meg a felújítások egy hónappal ezelőtt Andocs, Karád és Visz térségében, ahol az Andocs–Látrány összekötő utat már el is kezdték megújítani. Werner Józsefné, Andocs polgármestere szerint már nagyon kellett az útfejlesztés, mert több mint 30 éve nem korszerűsítették az utat – írja a Sonline.

Andocson indult meg a fejlesztés

Nincsenek jó állapotban az utak

„Az idő és a téli fagyok nyomai jól látszódnak az aszfalton” – mondta el a polgármester a lapnak. Az utak egyes részein jól láthatóak a nagy lyukak, a repedések közül pedig a föld és a növények törnek utat maguknak, ezért sok helyen kell cserélni és megerősíteni az alapot. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Örülnek az ott élők

A településvezető arról is beszélt, hogy nagyon hálásak az új utaknak, mert így minőségi úton mehetnek majd át a szomszédos településekre. Elmondta, hogy Karádról több gyerek is jár hozzájuk óvodába és iskolába, ezért fontos, hogy biztonságosan érjenek ide.

Gazdasági szempontjai is vannak

„Gazdasági szempontból is jelentősége van a beruházásnak. A megújult úton a teherautók gyorsabban juthatnak el a 67-es útra, majd az M7-es autópályára” – tette hozzá Andocs polgármestere.

Kutas utai is megújulnak

Kutason is lehet már találkozni munkagépekkel, ugyanis ezen a településen több mint 700 millió forintból újul meg az út, ami várhatóan a nyár közepére készül el. Ütő Szabolcs, Kutas polgármestere azt mondta, hogy a szakemberek szakaszosan dolgoznak, az alapozással pedig már végeztek.

Veszélyes volt

„Nagy szükség volt a korszerűsítésre, mert az út már-már hullámzott és balesetveszélyes volt. Emlékeim szerint soha nem újították fel, mindig csak kisebb foltozgatás és kátyúzás történt ezen a szakaszon. Kutason elképesztően nagy a forgalom, annak ellenére, hogy ez mellékút. Több kamion is felénk rövidít, viszont vannak olyan teherautósok, akik célirányosan a helyi fafeldolgozó üzembe, vagy a gazdaszövetkezethez érkeznek” – mondta Kutas polgármestere.

Itt is lesznek útfejlesztések

A Magyar Falu Program fejlesztései során Somogy megyében lesznek még útfelújítások Barcs–Berzence, Öreglak–Marcali és a Kaposvár–Fonyód összekötő utain is.

Megépítik a jutai körforgalmat

A fenti fejlesztéseken kívül saját forrásból és a Belügyminisztérium támogatásával megépítik a jutai körforgalmat, amely négy ki- és bejáratot is kap majd. A csomóponton keresztül Kaposvár, Várda és Hetes felé lehet kanyarodni, de a jutai polgármesteri hivatalt is meg lehet majd innen közelíteni. Az őszre elkészülő körforgalomra több mint tíz éve vártak a helyiek. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay