Két éve, a koronavírus-járvány előtti utolsó nyáron átlagosan 280-300 forintba került egy gombóc fagyi a Balatonnál, tavaly ez 300–350-re kúszott fel, és a növekedés az idei évben is borítékolható volt.

A forintromlás is ludas

A nyersanyagok nagy része külföldről érkezik, ilyenek az olajos magvak, a csokoládék vagy a gyümölcspürék, ezeket az idei EUR/HUF árfolyam miatt drágábban lehetett beszerezni – mondta el a Növekedés.hu-nak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke.

Jó lenne az itthoni gyümölcs, ha lenne

Márpedig a minőségi fagylalt készítéséhez megkerülhetetlen az import alapanyag. Míg a gyümölcsök terén sokáig kiváló minőségű hazai alapanyagból dolgozhattak a fagylaltkészítők, az elmúlt pár évben a hektikus időjárás rányomta bélyegét a termésre, ezért a folyamatos utánpótlást kénytelenek francia, olasz, vagy spanyol cégek fagyasztott termékeivel megoldani, még úgy is, hogy ezek lényegesen drágábbak a magyar gyümölcsnél.

Egzotikumok is drágultak

Fontos alapanyag a vanília is, amelynek az ára egy ideje már az egekben van, mindez pedig a gombócok árán is meglátszik. Arról nem is beszélve, hogy a vendégek nem csak a kultikus Bud Spencer filmben követelik a pisztáciát, a valóságban is igénylik az egzotikusabb ízeket, viszont ezek alapanyagai annyira drágák, hogy a cukrásznak jellemzően semmi haszna nincs rajtuk.  

Kétszáz forintért csak kommerszt kaphat 

A jelenlegi átlagos fagylalt ár valahol 300-350 forint/gombóc körül van, de 500 forintért is láttam már idén fagylaltot kínálni. Ha valóban kézműves, minőségi fagylaltot kínál egy fagylaltozó, vagy cukrászda, akkor ahhoz, hogy nyereséges legyen az üzlet minimum 300 Ft-ért kell kínálnia a fagyit, különben nem marad talpon hosszú távon. Éppen ezért, ha nagyon olcsó, 200 Ft körüli fagylalttal találkozunk, akkor kezdjünk el gyanakodni, tanácsolja Erdélyi Balázs, mivel ennyi pénzért valószínűleg csak mesterséges aromákat és ételszínezéket kapunk.

A sütik is számítanak

Sütemény az északi partról

Mi van akkor a sütivel?

Nagyon fontos bevételi forrás a fagylalt a cukrászdák számára, általában a fagylaltból származó bevétel biztosítja a cukrászdák életben maradását. Fagylalt nélkül szinte veszteséges lenne a legtöbb cukrászda üzemeltetése – mutatott rá az ipartestület elnöke, mivel a süteményeket még mindig Kelet-Európai áron tudják csak értékesíteni, miközben a bérek és az alapanyagok többsége már szinte a nyugati árszínvonal környékén vannak.

Az év fagylaltja

A balatonmáriafürdői Florida Fagyizó hársmézzel, karamellizált mandulával és almával készülő Mézesem nevű fagylaltja lett a Balaton Fagyija verseny idei győztese – derült ki hétfőn a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontban megrendezett díjátadó ünnepségen.

Florida Fagyizó titka

A balatonmáriafürdői Florida Fagyizó immár harmadszor nyerte meg a versenyt. Fekete Tamás, a megmérettetést 8. alkalommal megrendező Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, úgy fogalmazott, nemcsak a termék képvisel magas színvonalat, hanem a tálalás módja is, amellyel egy egyszerű fagylaltot is az extra desszertek rangjára tudnak emelni.