Folytatódik a kerékpárosok útjainak a fejlesztése Zalaegerszeg déli városrészén. Eddig 6 és fél kilométernyi kerékpárutat újítottak meg, a nyár végéig pedig egy 3,8 kilométeres szakaszt adhatnak át.

Fejlesztenek

Örülhetnek a Zala megyei kerékpárosok, ugyanis a Kovács Károly Városépítő Program keretében eddig 6 és fél kilométer hosszú kerékpárutat újítottak meg egy 406 millió forintos beruházás segítségével a Platán sor és Andráshida között. Balaicz Zoltán polgármester szerdán egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a programot folytatják, és újabb szakaszokat újítanak meg – írja a Zaol.hu.

Itt zajlott a felújítás

Nyár végéig elkészülhet

„Egy újabb szakasz építése kezdődött el, hiszen a Kosztolányi utca, József Attila utca csomópontjától, majdhogynem a vasútállomástól, a bútorgyár mellett elhaladva egészen Bocfölde közigazgatási határáig 3,8 kilométer hosszúságban 257 millió forintos ráfordítással készül el nyár végéig az új kerékpárút szakasz” – mondta a polgármester. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Védik a környezetet

Balaicz Zoltán kiemelte, hogy a kerékpárút-fejlesztés környezetvédelmi szempontok miatt is fontos beruházás, hiszen a klímaváltozás szempontjából is jobb, ha többen ülnek a biciklire. Ennek érdekében hamarosan két újabb kerékpárút építése is megindulhat.

17,6 km új út

Az egyik tervezett kerékpárút egy 2,8 kilométeres szakasz lenne, amely a Mindszenty tér, Kazinczy tér, Rákóczi utca, Ola utca, illetve a Platán sori csomópont mellett épülne, míg a másik 4,5 kilométeres szakasz a Mindszenty tér és Zalaszentiván között valósulhat meg. Ha ezek az utak megépülnek, akkor összesen 17,6 kilométer kerékpárúttal gazdagodik Zalaegerszeg és környéke. A sajtótájékoztatón belengették, hogy 2024-ig 27 kilométer kerékpárút építését tervezték.

Biciklibarát várost szeretnének

Vigh László országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy szeretnék elérni, ha Zalaegerszeg teljesen bejárható lenne kerékpárral. Távlati célként kitűzték, hogy a megyeszékhelyet összekötik Zalalövő és Lenti városával, hogy kerékpárral el lehessen jutni mindhárom városba.

Javulni fog a közlekedés

Gecse Péter alpolgármester, a déli városrészek önkormányzati képviselője hozzátette, hogy fontosnak tartják Zalabesenyőt és Botfa városrészt is hozzákapcsolni a kerékpáros infrastruktúrához. Erre azért is van szükség, mert a déli városrészeken nagyon sok cég és gazdasági társaság helyezkedik el, és ezeknek a megközelítése a déli nyomvonalnak a kiépítésével javulni fog.

Biztonságosabbá teszik a forgalmat

Galbavy Zoltán képviselő pedig arról besszélt, hogy a Kovács Károly Városépítő program része a Kikelet utca átépítése, fejlesztése, illetve átkötése a Kertváros és a Zrínyi utca között, mivel itt az utóbbi időben megnőtt a forgalom, ezért szükségessé vált egy új nyomvezetésű út kialakítása is. Ez az év végére megvalósuló fejlesztés a már meglévő Sas utcai csomóponttal kiegészülve még biztonságosabbá teheti majd a közlekedést a Jánkahegyen.

Nagy az igény a kerékpárutakra

Bali Zoltán alpolgármester elmondta, hogy több reprezentatív felmérés is azt mutatja, hogy a térségben folyamatosan nő az aktív kerékpárosok száma, sőt a munkába járás során is egyre többen választják a biciklis közlekedést. További fejlesztések gyanánt kijelölték, hogy a Teskánd, Csács és az Olai városrész bekötését is tervezik a kerékpárutak segítségével. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kerékpárút – Forrás: BudaPestkörnyéke