Site icon Balaton Környéke

Maszkokat hazudott, 50 millióval verte át balatonfüredi ügyfeleit egy már korábban is trükköző férfi

50 millió forinttal károsíthatta meg ügyfeleit egy tamási férfi. Maszkokat és kesztyűket kínált nagy tételben, de csak töredékét szállította le. Négy éve már az építőiparban is trükközött.

Nagy tételben ígért maszkokat

A 45 éves férfi 2020 tavaszától szájmaszkokat, gumikesztyűket és egyéb védőeszközöket kínált eladásra, a vételár egy részét előre kérte átutalni. A sértettek átlagban négymillió forintot fizettek, de volt, aki közel harmincmillió forintot utalt át K. Józsefnek.

Hárman verték át az embereket

A bűncselekmény elkövetésében 2020 szeptemberétől két veszprémi társa, a 47 éves P. László és a 49 éves V. József is segítette. A megrendelt egészségügyi termékek egy töredékét szállították a vevőknek, azonban a nagyobb részét nem, így a sértetteknek közel 50 millió forint kárt okoztak. Az elkövetők a kicsalt pénzt felélték.

Volt előzménye a csalásnak

A férfi évekkelezelőtt az építőiparban trükközött. A nyomozók nemmellesleg kiderítették, hogy a 45 éves, Tamásiban élő férfi 2016 óta különböző gazdasági társaságok képviselőjeként építőipari munkákat ígért Balatonfüreden és környékén a sértetteknek.

2016-ban még nagyobb tétben játszott

A megbízatásra a férfi egyenként százezer és tízmillió forint közötti előleget vett át, összesen közel 50 millió forintot. K. József az ígért munkákat nem végezte el, az átvett előleget pedig nem adta vissza a sértetteknek.

Luxusingatlanban kapták el

A balatonfüredi nyomozók K. Józsefet 2020. november 3-án egy veszprémi luxusingatlanban fogták el, két társát pedig 2020. november 18-án a lakóhelyükön.

Csalás lesz a vád

Mindhárom férfi ellen jelentős kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás a Balatonfüredi Rendőrkapitányságon.

A három férfi közül egyet elengedtek

A rendőrök előterjesztést tettek K. József és P. László letartóztatására, melyet a bíróság ügyészi indítványra elrendelt. V. József az eljárás során szabadlábon védekezhet.

Ma is csaknem 100-an meghaltak

Meghalt 92 beteg, és újabb 4512 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön. A kormányzati portálon azt írták: tavasz óta 161461-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 3472-re emelkedett, 36 345-en már meggyógyultak.

Mire jók a maszok járvány idején

Az orrot és szájat fedő maszk akadályozza az új típusú koronavírus terjedését, azonban nincs alapjuk azoknak az aggodalmaknak, hogy megnehezítené a légzést – állítják amerikai és kanadai kutatók. A védőmaszk viselése csökkenti a kilégzéssel, beszéddel, nevetéssel, tüsszentéssel, köhögéssel levegőbe juttatott cseppecskék és apró aeroszolok mennyiségét, így akadályozza a vírus terjedését.

A szakmai érvek

„Lehetséges, hogy mozgás közben nagyobbnak tűnik az erőkifejtés, de a maszkviselés annyira kevéssé befolyásolja a légzést, a vérben található oxigént, szén-dioxidot és más élettani jellemzőket, hogy az gyakran ki sem mutatható” – mondta el Susan Hopkins, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi karának professzora, a kutatás vezetője.

Címlapképünk a police.hu felvétele

Exit mobile version