A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ értékelése alapján kiváló minőségű a hazai természetes fürdővizek többsége. A vizsgálatot az Európai Unió minősítési rendszere alapján készítették. Néhány helyen azonban kifogásolható a víz. Problémák vannak a Velencei-tónál, a Dunánál, számos tófürdőnél, de a Balatonnál szerencsére sehol sem találtak problémát, bármely strandon lehet gond nélkül csobbanni.

283 természetes fürdővíz van Magyarországon

Magyarországon 2023-ban 283 természetes fürdővizet tartottak nyilván, ezek közül 177 kapott kiváló, 52 jó és 10 tűrhető minősítést. Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink – a Balaton, a Tisza-tó, a Velencei-tó – mellett található természetes fürdőhelyek többsége továbbra is kiváló besorolású – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. A Facebookon már 26 ezernél is többen követnek minket, az erősebb napokon mi vagyunk a Balaton vezető hírportálja.

Kifogásolt kategória

Hozzátették, hogy 28 nem besorolható fürdőhely is volt. Ezek többsége olyan új strand, amely még nem rendelkezik a minősítéshez szükséges teljes adatsorral, de vizüket szintén folyamatosan ellenőrzik a szakemberek. Ezen kívül hat strand került a kifogásolt kategóriába, ezek közül egy Budapest közelében, Dunakeszin van, a másik Budapesthez közeli helyszín Gárdony, a Velencei-tónál.

Problémás strandok

  • Dunakeszi Duna-parti strand
  • Gárdony, Tini Strand
  • Mako, Maros Kalandpart
  • Nyíregyháza, Sóstó Tófürdő
  • Soltvadkert, Vadkerti tófürdő
  • Zalaegerszeg, Gébárti-tó strand

Négyszer ellenőriznek

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint a kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer.

Cianobaktérium

A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, például kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit – a víz elszíneződését, habzását – is követik.

Szennyvíz eredetű kórokozók

A természetes fürdővíz minősítése a szennyvíz eredetű baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján. Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata.

Kijelölt fürdőhely

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ felhívta a figyelmet, hogy a fürdőzés csak kijelölt fürdőhelyeken biztonságos, azonban nem minden esetben lehet elsőre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyen járunk-e. Vannak olyan helyszínek, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és a szükséges vízvizsgálatokat sem végzik el. 

Hányás, hasmenés

A kifogásolt, vagy a nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányással, hasmenéssel járó megbetegedésnek, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. A Facebookon már 26 ezernél is többen követnek minket, az erősebb napokon mi vagyunk a Balaton vezető hírportálja.

Kiemelt kép: Strandolok Balatonföldvárnál – Fotó: Balatonkörnyéke.hu