Gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség két 15 éves fiú ellen, akik miatt egy évvel ezelőtt leégett a keszthelyi agráregyetem egyik pajtája, az abban tárolt szénabálákkal.

250 szénabála

 Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-vel azt közölte: a két fiú tavaly decemberben Keszthelyen bement az állami tulajdonú, de a Pannon Egyetem vagyonkezelésében lévő nyitott pajtába, ahol 250 szénabálát tároltak.

Nem sikerült eloltaniuk a tüzet

A fiúk a bálákra ülve beszélgettek, zenét hallgattak, közben egyikük öngyújtóval meggyújtott egy marék szénát. Ezt a tüzet még sikerült eloltaniuk, de ezután a másik fiatal lángra lobbantotta az egyik szénabálát, amelyre további szénacsomókat dobtak, ezt a nagyobb tüzet pedig már nem tudták elfojtani, ezért értesítették a tűzoltókat.

Milliós kár keletkezett

A tűz a több száz szénabáláról az épületre és annak tetőszerkezetére is átterjedt, több mint hárommillió forint kárt okozva.

A tűzoltók fékezték meg a lángokat

A tűzoltóknak köszönhetően az épület más részeiben lévő, mintegy hétmillió forint értékű mezőgazdasági felszerelés, takarmány, gép és eszköz nem károsodott, de a fiatalok az ügyészség szerint a tűzzel így is közveszélyes helyzetet teremtettek.

A múlt héten tragédiához vezett egy lakástűz

Halálos lakástűz történt Biatorbágy külterületén még a múlt héten. Egy hatvan négyzetméteres faház leégett, egy ember meghalt. Nem kizárt, hogy a fűtőberendezés okozta a tragédiát, de a tűz pontos keletkezési okát és körülményeit a katasztrófavédelem szakemberei még vizsgálják.

Külföldön még komolyabb tragédia történt egy tűzesetben

Leégett egy idősotthonként működtetett panzió Baskírföldön, a balesetben 11 ember életét vesztette. A baleset oka az első feltételezések szerint a tűzrendészeti szabályok megszegése volt.  

Néhányan megmenekültek

Az otthonból egyes hírek szerint négy, mások szerint hat embert sikerült kimenteni. Hírügynökségek szerint a személyzet tagjai túlélték a balesetet, az áldozatok mind lakók voltak.

Túl sokan laktak benne

A 72 négyzetméteres alapterületű, egyszintes faépület teljesen leégett. A szociális intézmény legálisan működött, de bentlakásos otthonként működni nem volt engedélye és hivatalosan legfeljebb tíz ember nappali elhelyezésére szolgálhatott volna.

Rendkívüli állapotot hirdettek

Az ügyben halált okozó gondatlanság címen eljárás indult. Az abzezizili járásban rendkívüli állapotot hirdettek ki a helyi hatóságok.