A sürgősségi vérszállítók Facebook-oldalukon publikálták azt a videót, amelyiken azt mutatják be, hogy száguldottak le Budapestről Veszprémbe szilveszter este. 44 percig tartott az útjuk.

A Stadionoktól indultak

„A 2020-as év utolsó feladata számunkra szilveszter estéjén egy veszprémi út volt. Ráadásul a Stadionok buszpályaudvarról kellett indulni, így az út eleje egy kellemes kis budapesti etap volt. Ezzel kívánunk boldog és egészséges 2021-et minden kedves ismerősünknek és barátunknak!” – írják a felvétel melletti bejegyzésükben.

44 perc elég volt a Budapest–Veszprém útra

Ezt a távolságot a Karolina útról indulva tudták le ennyi idő alatt.

Egy intenzíven fekvő fiatalnak vitték a vért

Egyetlen, az intenzív osztályon fekvő és fiatal betegnek volt szüksége a szállított vérkészítményekre – írták a Youtube-oldalukon. A szguldás egy Skoda Kodiaq 2.0 TDI terepjáróval történt.

A szilveszteri munka

Az elképesztő száguldás közben a videón az is látszik, hogy közben megálltak leadni egy adag vérkszítményt Budpesten is. videón egyébként a sofőr végig kommentálja az akciót. 175-tel söpör végig a 108 kilométeres úton 10,2-es átlagfogyasztás mellett.

Kik a Vérlovagok?

A Vérlovagok a Magyarországi Sürgősségi Motoros Vérszállító Szolgálat (Magyar Mentőszolgálat Alapítvány és Országos Vérellátó Szolgálat) csapata. Egy ötfős motoros csapat önkéntesen segít az Országos Vérellátó Szolgálatnak. Heti öt napon át, 24 órán keresztül készenlétben állnak.

Ők alkotják a csapatot

Pribil Sándor, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány elnöke, Buch Tibor színművész, Erdélyi Krisztián, az Ossian basszusgitárosa, Esztocsák Sándor és Sárvári Zsolt vezetéstechnikai tréner önként vállalta a sürgősségi vérszállítást.

Bármikor riaszthaják őket

Ha sürgősen speciális vérkészítményre van szükség egy vidéki kórházban, a Vérlovagokat riasztják. Legyen bárhol az épp ügyeletes lovag, ilyenkor a központi raktárba siet, hogy onnan őrült tempóban vigye el az életmentő vért az ország bármely pontjára.

A legfájóbb mondat

A Blikk készített velük 2020 végén egy riportot. Az egyikőjük arról beszél, hogy őket csak az igazaán sürgős esetekben riasztják, amikor minden perc számít. Soha nem tudják ezért, hogy még időben odaérünek-e. Sárvári Zsolt szerinte a legfájóbb mondat, amelyet ő még szerencsére nem hallott: „Már nem kell sietni.”

Legutóbb karácsony előtt buzdítottak véradásra

Az Országos Vérellátó Szolgálat december 21-én azt kérte, hogy a két ünnep között – december 28-án, 29-én, 30-án és 31-én – jelentkező véradókat az ország minden pontján szerencsehozó lencsével ajándékozzák meg. Azokat, akik ebben az időszakban nem tudnak elmenni, január elején várják, hogy véradásukkal hozzájáruljanak az ünnepek alatt megfogyatkozó vérkészítmény-készletek feltöltéséhez, a stabil és biztonságos betegellátásához.