A Nemzetközi Űrállomás asztronautája, Thomas Pesquet 408 kilométer magasból fotózta le a Balatont. Azt írja, hogy a magyar tengernek különleges alakja és lenyűgöző színe van.

Hogy tetszik a Balaton 408 kilométerről?

Az űrből fotózták le a Balatont. Nemzetközi Űrállomásról Thomas Pesquet számtalan képet csinált már a földről. A magyar tenger lenyűgözte őt is. Az asztronauta Twitter oldalán osztotta meg a képeket – írja az Időkép.

A nemzetközi űrállomás alapadatai

Az űrállomás körülbelül 400-420 km magasságban, alacsony Föld körüli pályán kering. Az ISS első modulját 1998-ban lőtték fel Bajkonúrból. Hívójele: Alpha. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva.

A Balaton alapadatai

Tektonikus eredetű, sekély vizű ároktó. 77 km hosszú, legkisebb szélessége Tihanynál van, itt 1,5 km. A legszélesebb, 12,7 km Balatonvilágos és Balatonalmádi között. Felülete 600 km². Legmélyebb pontja a Tihanyi-szoros legmélyebb árkában az úgynevezett a „Tihanyi-kút”, ahol a tó medre 11-12,5 méter mélyen van.

2019-ben is készült fotó

2 éve a Copernicus Sentinel-2 műhold segítségével készítettek képet a Balatonról. A tó nem kék színben pompázott rajta: sokkal inkább smaragdzöldnek tűnik, amelyet többek közt kémiai összetételével magyaráznak a csillagászok, illetve, hogy a vízében mintegy 2000 fajta alga található.

Amikor gimnazisták készítenek hasonló fotókat

A diákok 2016-ban 24 kilométer magasból készítettek felvételeket a Balatonról. A budapesti Piarista Gimnázium 11-es tanulói egy héliummal töltött ballont küldtek a sztratoszférába a tihanyi Belső-tó partjáról.

Videó is készült

Egy 2013-as Twitter-bejegyzés az űrből

Balaton, Magyarország. A tó remek nyaralóhely, körülötte a tavaszi zöldellés látható” – írta Twitter csatornáján csütörtöki bejegyzésében Chris Hadfield kanadai űrhajós, a Nemzetközi Űrállomás legénységének parancsnoka ahhoz a fotóhoz, amin a Balaton látható az űrállomás fedélzetéről.

Budapestet is megörökítette

Az 53 éves Hadfield februárban Budapestet fotózta – valószínűleg magyar rokonai kedvéért, mert a felvételt „szeretett menye családjának”, Törökéknek ajánlotta.

Címlapfotó:  ESA/NASA