Vége a kikötői pecázásnak – legalábbis erre lehet következtetni azokból a táblákból amelyeket a Bahart tetetett ki a mólókon. Ezeken egyértelműen jelzik, hogy tilos horgászás. Korábban állítólag a pecások akadályozták a hajók kikötését, egyszer még rendőri intézkedésre is sor került.

Eddig is tilos volt, csak senki nem törődött vele

Horgászatot tiltó táblák jelentek meg a badacsonyi és a szigligeti kikötőmólókon. A pecások közül sokan nem értik, hogy miért tilos itt a halfogás. Pedig a szabály egyszerű: az adott kikötőt üzemeltető cég, szervezet, vagy önkormányzat határozza meg, hogy milyen feltételekkel engedi, vagy tiltja meg a horgászatot. További balatoni hajózással kapcsolatos hír ide kattintva!

Mettől meddig tart a kikötő?

A zárt kikötőmedencével rendelkező létesítmények esetében egyértelmű a helyzet, a „kikötő területén” a belső, mólók által határolt területét kell érteni, ott tilos horgászni, míg a külső, nyílt víz felőli oldal irányában szabad azokon a mólókon, amelyek a közforgalom számára is bejárhatóak. Ilyen kikötő például a siófoki, illetve a többi déli parti Bahart kikötő – ez olvasható a balatonihal.hu-n.

Nem minden kikötő egyforma

Az északi parton léteznek egymólós kikötők, mint például a révfülöpi, ahol a „mólófej” minden oldala fogadhat kikötő hajókat, ilyen esetben a teljes, kikötésre használatos partfal mentén értelmezendő a horgászat tiltása.

A két vitatott helyszín

A szóban forgó szigligeti és badacsonyi mólók a két típus ötvözetei, ugyanis a korábbi egymólós kikötőket bővítették ki nyugati irányból egy-egy ívelt mólószárral, így hozva létre kikötőmedencét. Azonban az egykori mólófejen a külső oldalon is megmaradt a kikötésre használt partfal, így a helyi kikötőrend értelmében ott sem engedélyezett a horgászat.

Íme a szabályzat

A Balatoni Horgászrend 58. pontja pedig kimondja: „58. A helyi kikötőrendek és az egyes partszakaszokon kitáblázott helyi horgászrendek, területhasználati szabályzatok betartása kötelező! Azok megszegése esetén a területi jegy bevonható!”

Eddig nem voltak szigorúak

Az elégedetlenség abból fakad, hogy a korábbi gyakorlat szerint a tiltás ellenére elnézték a horgászatot ezeken a helyeken. Ha egy horgász alkalmazkodó szemlélettel állt a helyzethez, és a hajóforgalomtól mentes időszakban pl. hajnalban, vagy hajózási szezonon kívül horgászott ezeken a helyeken, illetve amint hajó érkezését tapasztalta, szó nélkül odébbállt, akkor ezért senki nem szólt rá!

Rendőrt is kellett hívni

A szakportál szerint a közelmúltban több eset is történt, amikor egyes horgászok akadályozták hajók kikötését a nevezett helyeken, egy esetben rendőri intézkedésre is sor került. Ha a pecás nem tartja be a szabályokat, akkor bevonhatják a területi jegyét.

Fotó: Jacsó Emma